Atpakaļ

Zaļā tēja ir efektīva holesterīna līmeņa pazemināšanai

Categories

Daudzviet pasaulē iecienīta ir zaļā tēja – dzēriens ar zemu kofeīna un kaloriju saturu un augstu antioksidantu saturu. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kāpēc zaļā tēja tiek uzskatīta par veselīgu dzērienu. Vairākos pētījumos ir konstatēts zaļās tējas efekts sirds stiprināšanā un aizsardzībā pret vēzi un metaanalīze ir apstiprinājusi, ka zaļās tējas vai zaļās tējas ekstrakta dzeršana var samazināt gan kopējā holesterīna, gan ZBL jeb “sliktā” holesterīna līmeni.

Dati no dažādiem pētījumiem par zaļo tēju

Metaanalīzē, kas publicēta žurnālā American Journal of Clinical Nutrition, tika iekļauti 14 dažādi pētījumi, kuros kopumā piedalījās 1136 dalībnieki. Šajos pētījumos tika pētīta zaļās tējas lietošanas ietekme uz holesterīna līmeni, lietojot tēju dzeramā veidā vai kā uztura bagātinātāju. Tika konstatēts sekojošais:

  • Zaļā tēja tika saistīta ar ievērojamu gan kopējā, gan “sliktā” holesterīna līmeņa samazināšanos. Zaļā tēja neietekmēja ABL jeb “labā” holesterīna līmeni.
  • Gan zaļās tējas dzeršana, gan zaļās tējas ekstrakta uztura bagātinātāju lietošana ļoti efektīvi pazemināja holesterīna līmeni.
  • Gan liels, gan mazs katehīnu, kas ir galvenais antioksidants zaļajā tējā, daudzums var samazināt holesterīna līmeni.
  • Samazināts holesterīna līmenis tika konstatēts gan veseliem cilvēkiem, gan cilvēkiem ar augstu sirds slimību risku.
  • Rezultāti bija redzami jau pēc 3 nedēļu zaļās tējas lietošanas.

“Šie rezultāti liecina, ka zaļo tēju var iekļaut mērķtiecīgās uztura programmās kā daļu no vispārējās veselības uzturēšanas sastāvdaļas, lai uzlabotu sirds un asinsvadu veselību,” norāda pētījuma autori. “Tā kā daudzi cilvēki ikdienā dzer ļoti kaloriskus dzērienus un alkoholu, bet tikai 20 % Amerikas iedzīvotāju dzer mazkaloriju zaļo tēju, ir potenciāls nozīmīgai intervencei.”

Kā vislabāk lietot zaļo tēju?

Zaļās tējas iekļaušana ikdienas rutīnā, kas ietver arī ikdienas fiziskās aktivitātes un veselīgu uzturu, var būt vienkāršs veids, kā uzlabot holesterīna līmeni. Lūk, daži veidi, kā gūt maksimālu labumu no katras zaļās tējas tases:

  • Izmantojiet augstas kvalitātes zaļās tējas lapas. Visaugstāk novērtētā zaļā tēja ir gatavotas no tās dzinumiem un satur lielu daudzumu katehīnu.
  • Izmantojiet tējas lapas nevis jau gatavos maisiņus. Ieberiet krūzītē tējkaroti zaļās tējas, pārlejiet ar verdošu ūdeni un uzkarsējiet 3-5 minūtes. Tas nodrošinās katehīniem bagātu tēju, kā arī saglabās citas tējas sastāvdaļas, kas var nākt par labu veselībai.
  • Lietojiet tēju karstu. Tradicionālā zaļās tējas pagatavošana – tējai atdziestot, atkārtoti pievieno karstu ūdeni. Tas palielina katehīnu izdalīšanos no tējas lapiņām tējā.
  • Pievienojiet tējai nedaudz piena. Sākotnējie dati liecina, ka piens, sojas piens un rīsu piens var veicināt labāku katehīnu uzsūkšanos kuņģa-zarnu traktā.
  • Pievienojiet tējai citrusaugļus, piemēram, citronu, apelsīnu vai greipfrūtu, lai vēl vairāk palielinātu katehīnu pieejamību.
  • Pievienojiet nedaudz medus. Ir konstatēts, ka medus palīdz samazināt holesterīna līmeni.
  • Baudiet arī otro un trešo tējas tasi. Lai redzētu pozitīvus rezultātus, daudzi eksperti iesaka dienā izdzert vismaz trīs tasītes tējas.
  • Esat jutīgi pret kofeīnu? Apsveriet iespēju lietot dabiski bezkofeīna zaļās tējas ekstraktu, jo bezkofeīna zaļās tējas lapas un tējas maisiņi satur mazāk katehīnu.

Avots: Aisle7.com